Oczyszczanie organizmu z kwasu moczowego
Kwas moczowy jak rdza stopniowo pożera nasz organizm, jego nadmiar bierze się ze zbyt dużych ilości pokarmu, a ponadto pokarmów pochodzenia białkowego (mięso, wędliny, mleko, kiełbasa itp.). Choroby stawów, kości, bóle kręgosłupa, chroniczny reumatyzm, artretyzm, podagra, osteoporoza itp. wszystkie te choroby wywołane są nadmiarem kwasu moczowego w organizmie.
Kwas moczowy jest dla organizmu trucizną, od której trzeba się uwolnić za wszelką cenę. Organizm płaci za neutralizacje kwasu moczowego zmniejszeniem szybkości przemiany materii, ponieważ znaczna cześć soli mineralnych, witamin, mikro- i makroelementów jest zaangażowana w proces neutralizacji kwasu moczowego. To prowadzi do naruszenia gospodarki cukrowej (cukrzyca), a następnie występuje zakłócenie wymiany tłuszczu, w wyniku czego następuje odtłuszczenie ciała. Ponieważ kwas moczowy ma bezpośredni kontakt z krwią, to jego niszczące działanie nie ogranicza się tylko do chorób stawów, tkanek i mięśni. Ośrodki nerwowe i mózg również cierpią z powodu jego trującego działania. Podwyższone ciśnienie krwi, bóle głowy, częste migreny, bezsenność, kamienie nerkowe, kamienie żółciowe, a nawet epilepsja mają wspólną przyczynę: oddziaływania na organizm toksycznych soli kwasu moczowego.
Aby przeprowadzić kuracje oczyszczania organizmu z kwasu moczowego potrzebna jest zwykła cytryna. świeży sok z cytryny bardzo szybko rozkłada się pod wpływem powietrza i światła i dlatego za każdym razem należy przygotować nową porcje soku.
Sok z cytryny ma kwaśny smak wmomencie przygotowania. Gdy tylko zostanie wypity, enzymy w jamie ustnej zmieniają jego smak w obojętny. Sok z cytryny jest bogaty w witaminę C, mikroelemęty i hormony. Wspaniale oczyszcza organizm z nierozpuszczalnych soli i śluzu. Ci z Państwa, którzy chcą wyglądać młodo, powinni pić sok z jednej cytryny dziennie
Dzięki zawartości hormonówfitoestrogenowych sok z cytryny jest szczególnie pożyteczny dla kobiet w starszym wieku. Związki pierwiastków chemicznych zawarte w soku z cytryny to wspaniała profilaktyka w chorobach infekcyjnych .Póną jesienią i wczesną wiosną należy zapobiegawczo pić go przeciwko epidemii grypy i przeziębieniom.